Formeel diner - tafelmanieren

Tafel dekken voor een formeel diner

Zo organiseer jij een formeel diner

Als je een formeel diner gaat organiseren, of bijwonen, zijn er sowieso een aantal punten die je in je achterhoofd moet houden. In de huidige tijd waarin we leven zijn veel mensen niet meer op de hoogte van enige vorm van etiquette. Veel mensen zullen nog nooit een formeel diner hebben bijgewoond, dus houdt daar wel rekening mee. Ben jij voor het eerst van plan een formeel diner bij te wonen of op touw te zetten? Houd dan rekening met de volgende punten:

 • Geen portemonnees, sleutels of smartphones op tafel of in het zicht. Houd ze netjes verborgen;
 • Ben jij de organisator? Laat altijd je gasten voor gaan en zorg dat de rekening wordt voldaan;
 • Ga je uit eten vertel dan niet hardop hoeveel je wilt uitgeven aan bijvoorbeeld de wijn. Dit is erg ongepast, dus heb je een grens? Wijs het dan subtiel aan, zodat de sommelier hier rekening mee kan houden;
 • Bij een formeel diner is het niet gebruikelijk om van elkaars eten te proeven en volg je de leiding van de gastheer of gastvrouw;
 • Tenslotte houd je altijd rekening met de overige gasten qua aantal gangen, servettenetiquette en gedrag.

Aantal gangen

Het meest voorkomende in Nederland is toch wel het 3-gangen diner met soep, hoofdgerecht en dessert. Maar bij een formeel diner is het vanzelfsprekend dat de chef-kok een diner samenstelt, waarbij verschillende gangen elkaar opvolgen. Een klassiek diner kan wel uit 17 gangen bestaan en dan worden aperitiefjes, amuses en koffie niet eens meegeteld. Dit zijn de gangen bij een zeventien-gangen diner:

 1. Koud voorgerecht;
 2. Soep;
 3. Warm voorgerecht;
 4. Visschotel;
 5. Vleesschotel;
 6. Warm tussengerecht;
 7. Koud tussengerecht;
 8. Groenteschotel;
 9. IJsdrank;
 10. Warm gebraad;
 11. Koud gebraad;
 12. Kaas;
 13. Warm zoet nagerecht;
 14. Koud zoet nagerecht;
 15. IJs;
 16. Gebak;
 17. Fruit.

De kunst van het tafeldekken

Bij een formeel diner is het van belang dat er volgens de etiquette wordt gedekt. Al sinds de Middeleeuwen zijn er duidelijke regels omtrent het dineren, maar vanaf 1550 werden ze vastgelegd in zogenaamde wellevendheidshandboeken. Als gastvrouw / gastheer, maar ook in restaurants, dien je rekening te houden met allerlei tafelmanieren. Om te beginnen te positie van de borden, kommen, het bestek en de verschillende glazen. Daarnaast moet je natuurlijk ook weten waar je ieder onderdeel voor gebruikt en is het handig als je verstand hebt van verschillende do’s en dont’s. Daarbij komt ook nog de servettenetiquette.

We zullen je binnenkort uitgebreid meenemen in de hele etiquette-wereld. Wil je alvast wat inspiratie opdoen, bekijk dan ons Pinterestboard.

Laat een reactie achter