Dresscodes - Black Tie - Party

Jouw style – Alle dresscodes op een rij!

Dresscodes voor party’s, weddings & vacations

Je kent het wel. De uitnodiging van het toffe feest van je vrienden ligt op de mat, maar er staat een onbegrijpelijke dresscode op. Iets met Tenue de Ville, en jij tast volledig in het duister. Gelukkig bieden wij jou de helpende hand, want we zetten alle dresscodes voor je op een rijtje. Mis je iets of zijn er onduidelijkheden? Laat het ons weten, want we gaan graag met onze tijd mee 😉

Een dresscode is een kledingvoorschrift waaraan je – al dan niet op redelijke wijze – moet voldoen.

Black tie vs. Casual

De black tie, ook wel crevate noire, is echt een avondoutfit voor formele uitstapjes, zoals prijsuitreikingen en bruiloften. Mannen worden geacht in een smoking te verschijnen en vrouwen dienen er eveneens deftig en gepast bij te lopen. Uiterlijke verzorging is hierbij enorm belangrijk, want een fris en fruitig uiterlijk doet je natuurlijk al stralen. Lees hier meer over de black tie vereisten voor mannen en vrouwen en shop direct de juiste outfit!

In de corporate world is business een veelgevraagde dresscode. Advocaten en financieel specialisten zul je vaak in deze traditionele kledij tegenkomen, want van hen wordt een formele outfit verwacht. Dames kunnen ietwat variëren in hun outfit, door bijvoorbeeld te gaan voor een nette rok of een stijlvol broekpak. Van mannen wordt verwacht dat ze in een pak met stropdas verschijnen met daaronder nette schoenen. Kom representatief voor de dag, want dan maak je gegarandeerd een professionele indruk. Variaties, zoals de Business Casual Smart die favoriet is op casual Friday, kun je hier vinden.

Bij casual draait het allemaal om comfort. Kleding die je naar de stad draagt of thuis met vrienden, dus we spreken van vrijetijdskleding zonder strikte voorschriften. Je mag je eigen voorkeuren hierin laten doorschijnen, zoals vintage of juist denim. Is bij jou in het bedrijf sprake van een casual dresscode? Ga dan niet in korte broek, op slippers of in je meest sexy jurkje, want dát gaat echt wel te ver. Shop hier jouw favoriete casual-look en leer meer over variaties, zoals casual chic.

Cocktailjurken

Dit is één van de dresscodes die je vaak zit op bruiloften, cocktailparty’s en feestjes: cocktail. De cocktaildress is toch echt wel de hoofdrolspeler, want heren zijn bij deze stijl juist wat vrijer in hun kledingkeuze. Let op, het is dan wel een informeel gebeuren, maar het moet toch wel chique zijn. Een licht pak in de zomer in plaats van een zwarte pak kan een leuke variatie zijn. Houd je niet van coktailjurkjes? Lees dan wat een goed alternatief kan zijn.

Feestelijk is een op vele manieren te interpreteren dresscode, want is dit nou chique of wordt je juist als gek verkleed party-animal verwacht? Je bent vrij in je kledingkeuze, mits er geen verdere richtlijnen worden omschreven. Het kan zowel formeel als informeel zijn, voor mannen en vrouwen zijn er verschillende opties. Lees op jouw online stijlgids meer over deze vrije kledingstijl.

De zomer en festivals gaan hand in hand, maar sommige festivals hebben ook verrassende dresscodes voor hun bezoekers, de zogenaamde Festival Chic. Denk bijvoorbeeld aan het Coachellafestival met hun Bohemian Dresscode. Laat je inspireren, gebruik je creativiteit en zorg ervoor dat de kleuren van je afspatten. Accessoires zijn onmisbaar, ook voor mannen 🙂

Oef, ik weet het nog goed ons middelbare schoolgala. Strikte kledingvoorschriften, maar we zagen er eigenlijk allemaal uit als kleine kindjes in de kleding van hun ouders. De voorschriften van de Gala dresscode staan veelal op de uitnodiging, maar het is een formele aangelegenheid. Iedereen komt netjes en gepast gekleed. Heren komen in een toxedo, zoals bijvoorbeeld Black Tie, en voor vrouwen is er een eindeloos aanbod aan de meest prachtige avondjurken.

New York, New York…

Een variatie op de casual chic is de New York Chic dresscode. Het klinkt heel formeel, maar eigenlijk is het een vrije kledingkeuze. Alles moet in ieder geval trendy zijn; casual met chique details. Voorbeeld voor vrouwen: een designer jurk, Laboutins en een chique blazer. Heb je na werktijd een feestje dan gooi je blazer uit en heb je een chique partyoutfit. Voor mannen denk je aan een zakelijk pak met een trenchcoat er overheen. Meer weten?

Summer Chic is een populaire outfitkeuze voor zomerbruiloften tegenwoordig. Lichte, zomerse kleding met een chique uitstraling. Pastelkleuren komen hier veelal in terug en qua materialen wordt er veelal gekozen voor linnen en katoen; prachtig! Accessoires zoals een zonnebril of hoed maken het helemaal af. Eigenlijk is the key-boodschap: draag zomerse kleuren.

Ik hoorde laatst van een vriendin van deze kledingstijl en ik moet eerlijk zeggen dat dit voor mij ook een nieuwe was. Ik heb het dan over de Tenue de Ville. Veel gedragen bij bruiloften, strandfeesten en andere alternatieve evenementen. Het is netjes en gepast, maar absoluut niet chique. Letterlijk houdt het in ‘kleding die je naar de stad draagt’. Voor dames zijn dit veelal pastelkleuren en voor de heren een effen blauw of grijs pak. Denk erom, geen knalkleuren, accessoires of opvallende make-up bij Tenue de Ville.

De één-na-laatste van alle dresscodes is dan de Urban style. Afkomstig van de jaren ’90 en geïnspireerd door de hiphopwereld. Sportieve kleding met stoere elementen is de basis van deze kledingstijl. Denk bijvoorbeeld aan comfy-clothes, zoals baggy broeken, oversizes shirts en bomberjacks. Gaat goed samen met sneakers en blingbling. Even onder ons: de iets gestileerde variatie vind ik oké maar echt dat hele baggyachtige…

Allerformeelst

Crevate blanche ofwel White tie is de meest formele dresscode van allemaal. Een zeer formeel gala of een ontmoeting met het Koningshuis? Dan doe je er goed aan om voor deze outfit-style te kiezen. Heren dragen een rokkostuum en dames dragen een lange klassieke avondjurk. Dure juwelen zijn meer dan welkom, want deze style wordt geassocieerd met rijkdom.

Wil je weten wat nou precies de dresscode is voor een speciale gelegenheid, zoals een bezoek aan de rechtbank, naar het casino of je debutantenbal? Bekijk dan Jouw online stijlgids voor alle tips en trucs. Succes!

Laat een reactie achter